Zavárané uhorky

Share with your friends...

Uhorky umyjeme.

 

Prichystáme si nálev. Na nálev budeme potrebovať 1,75l vody, 0,5l octu (8%ný), 150g cukru a koreniny – napríklad nakladač Zeko. Ak nemáme Zeko, môžeme použiť namiesto neho 100g soli a koreniny podľa vlastného výberu. Do uhoriek sú typické koreniny horčičné semienko, koriander, bobkový list, kôpor, čierne korenie, klinčeky, nové korenie, prípadne chilli. Koreniny zmiešame. Ich celkové množstvo je orientačne 3g už po zmiešaní.

Uvaríme vodu s octom. Vsypeme Zeko alebo soľ a zmes korenia. Pridáme cukor. Varíme 5 minút.

 

 

Prichystáme si zeleninu: cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, zelerovú vňať. Zeleninu umyjeme a nakrájame, môžeme nakrájať i ozdobne. Cibuľu a mrkvu na kolieska, petržlen rozkrájame po dĺžke na štvrtiny alebo menšie podľa veľkosti petržlenu. Cesnak necháme ako celé strúčiky. Zelerové listy rozdelíme na menšie časti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ideme plniť poháre. Na dno dáme koliesko cibule, koliesko mrkvy a strúčik cesnaku. Potom natlačíme uhorky tak, aby sa ich zmestilo čo najviac. Prázdny priestor medzi uhorkami vyplníme kúskami zeleru, mrkvy a cibule. Na vrch dáme kúsok zelerovej vňate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naplnené poháre zalejeme horúcim nálevom. Pohár utrieme do sucha v oblasti závitu. Poháre zatvoríme viečkom.

 

 

 

 

 

 

 

Zatvorené poháre dáme do rúry na plech. Poháre na plechu zalejeme vodou aspoň do 3cm výšky. Teplotu nastavíme na 250°C. Od zovretia vody v plechu sterilizujeme 10 minút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po ukončení sterilizácie poháre necháme v rúre pomaly vychladiť alebo ich vytiahneme von, obrátime hore vrchnákom a necháme chladiť takto.

 

 

 


Share with your friends...