Sušený zeler

Sušený zeler
Share with your friends...

Zeler očistíme od šupky a umyjeme. Pokrájame ho na plátky hrubé asi 0,5 cm. Plátky pokrájame na štvorčeky alebo inak, snažíme sa ich urobiť približne rovnako veľké aby sa naraz usušili.

Zeler treba pred sušením blanšírovať. Do hrnca dáme variť vodu. Pridáme kyselinu citrónovú aby zeler nezhnedol a zostal biely. Keď voda vrie, zeler vložíme do kovového sitka a varíme v sitku 3 minúty. Vody by malo byť toľko, aby po vložení zeleru neprestala vrieť. Do misky so sitkom si nachystáme studenú vodu. Po 3 minútak varenia zeler v sitku vytiahneme a vysypeme ho do studenej vody. Necháme ho tam chvíľu chladiť. Potom ho vložíme do sušičky. Sušíme na 55 stupňov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po pár hodinách preložíme sitá v sušičke, aby sa zeler dosušil rovnomerne. Dolné sito dáme navrch, druhé zdola bude teraz druhé zhora… horné dáme dolu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak chceme aby zeler vydržal čo najdlhšie, usušíme ho úplne. Usušený zeler je tvrdý a nedá sa zohnúť. Zeler vytiahneme zo sušičky, necháme ho chvíľu na vzduchu chladnúť, nie však dlhšie ako 10 minút, aby nezačal absorbovať vlhkosť z okolia a uložíme ho do zaváraninového pohára. Do jedného pohára sa zmestí približne 6 kusov zeleru.


Share with your friends...