Zavárané marhule

Share with your friends...

Do veľkej misy si pripravíme vodu s 1 kávovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Budeme ju potrebovať, aby marhule počas prípravy nezhnedli. Marhule umyjeme, prekrojíme na polovice, zbavíme kôstky  a vložíme do misy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keď ich máme nachystané dostatočné množstvo, začneme ich ukladať do pohárov. Ukladáme reznou stranou dolu, postupne na seba do špirály.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keď máme marhule naukladané do 3/4 zaváraninového pohára, na vrch nasypeme 3 polievkové lyžice cukru. Ak sú marhule veľmi sladké môžeme dať menej, ak sú kyslé dáme viac.

 

 

 

 

 

 

 

 

Potom naukladáme marhule do celého pohára po závit. Vyššie nedávame. Medzi viečkom a nálevom musí byť medzera, aby sa poháre dobre uzatvorili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keď máme naplnené poháre (aspoň množstvo, ktoré ideme sterilizovať na jeden krát), marhule zalejeme vodou asi 1cm od vrchu pohára. Miesto kde je závit zostáva nenaplnené.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poháre v oblasti závitu utrieme do sucha a poháre zatvoríme viečkom.

 

 

 

 

 

 

 

Zatvorené poháre naukladáme na plech do rúry a zalejeme vodou. Teplotu nastavíme na 250°C. Zapneme rúru a odkedy začne vrieť voda sterilizujeme asi 10 minút. Marhule potom môžme nechať v rúre vychladiť alebo ak ideme sterilizovať ďalšiu dávku, vyberieme ich von z rúry, obrátime hore dnom a necháme vychladiť. Potom poháre skontrolujeme, či niektorý netečie a uskladníme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share with your friends...