Sušený petržlen

Sušený petržlen
Share with your friends...

Z petržlenu odstránime vrchnú časť a suchú špičku, očistíme šupku škrabkou a očistený petržlen umyjeme.

Čistený petržlen pokrájame na 0,5 – 1 cm kolieska. Tenšie konce krájame na dlhšie časti. Ak je vrch široký, prekrojíme ho na polovice, prípadne na štrvrtiny a krájame ďalej na kolieska.

 

Teraz pôjdeme petržlen blanšírovať. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu. Petržlen dáme do kovového sitka. Keď voda začne vrieť, petržlen v sitku dáme do hrnca a varíme 2 minúty. Vody by malo byť toľko, aby neprestala vrieť po vložení petržlena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do misky so sitkom nalejeme studenú vodu. Po dvoch minútach, keď je petržlen povarený, ho so sitkom vytiahneme a vysypeme do studenej vody. Tam ho necháme chvíľu chladiť. Medzitým si dáme variť ďalší petržlen.

Vychladený petržlen necháme trocha uschnúť od vody a začneme ukladať na prvé sito v sušičke. Môžme ho uložiť aj neosušený, no v takom prípade treba hneď, keď je naukladané prvé sito, spustiť sušenie a nedávať na sušičku vrch, aby sa voda mohla odpariť do vzduchu. Až potom pokračujeme v ukladaní na ďalšie sitá.

 

 

Po pár hodinách skontrolujeme, či sa už petržlen začal sušiť. Na dolnom site by mal byť zväčša usušený a na hornom skoro ako čerstvý. Sitá vymeníme v opačnom poradí, teda horné dáme dolu, druhé zhora dáme ako druhé zdola… dolné dáme úplne navrch. Takto sušíme ešte asi pol dňa.

 

Potom sitá znova vymeníme, dolu dáme tie, ktoré boli doteraz v strede, tie sú usušené najmenej. Vyššie dávame podľa toho, ako je na ktorom site usušený. Najvyššie dáme najsuchší. V tejto fáze sušenia vyzerá petržlen asi takto.
Necháme úplne vysušiť. Keď je petržlen celkom suchý, vytiahneme ho zo sušičky, necháme trocha vychladiť a uskladníme. Na uskladnenie môžme použiť zaváraninové poháre.
Na obrázku je 3 kg petržlenu, nezmestí sa do 7dcl fľaše, treba dať ešte do druhej. 1,5 kg petržlenu sa zmestí približne do 3/4 7dcl zaváraninovej fľaše.

 


Share with your friends...