Sušená cvikla

Share with your friends...

Cviklu ošúpeme, umyjeme a pokrájame na 1cm plátky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď začne vrieť, vložíme do nej cviklu a varíme 2 minúty.

 

 

 

 

 

 

 

 

Po prevarení cviklu vyberieme sitkom a dáme do studenej vody chladiť.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vychladenú cviklu buď necháme trocha preschnúť alebo naukladáme na prvé sito v sušičke a hneď zapneme sušičku, kým postupne naukladáme na ostatné sitá, cvikla sa bude pribežne sušiť. Ak dávame cviklu mokrú, treba nechať sušičku bez vrchu, aby sa voda rýchlejšie odparovala do priestoru, inak by sa cvikla zaparila a zdusila. Keď je na povrchu všetka cvikla usušená, môžeme sušičku zakryť vrchom. Teplotu nastavíme na 65 °C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po pár hodinách je cvikla na dolnom site už čiastočne usušená, kdežto na hornom je usušená minimálne. Sitá vymeníme tak, aby najmenej usušená cvikla bola na dolnom, na druhé dáme trocha viac usušenú… najviac usušenú dáme na horné sito. Teda sitá dáme dolu zo sušičky a uložíme ich v opačnom poradí ako boli doteraz. Ak máme väčšie množstvo cvikle, sitá po pár hodinách vymeníme ešte raz rovnakou metódou, no tentokrát budeme mať najmenej suché v strede, tie dáme na dolné sitá a ostatné naukladáme rovnako – od najmenej suchého po najsuchšie.

 

 

 

 

 

 

 

Usušenú cviklu vyberiem zo sušičky, necháme na vzduchu vychladiť, nie však dlhšie ako 10 minút, aby neabsorbovala vlhkosť z okolia a uskladníme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share with your friends...