Sušená mrkva

Share with your friends...

Z mrkvy odstránime vrchnú časť, prípadne i poškodenú špičku a očistíme šupku škrabkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Očistenú mrkvu umyjeme. Pokrájame na kolieska hrubé asi 0,5-1cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz pôjdeme mrkvu blanšírovať. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu. Mrkvu dáme do kovového sitka. Keď voda začne vrieť, mrkvu v sitku dáme do hrnca a varíme 2 minúty. Vody by malo byť toľko, aby neprestala vrieť po vložení mrkvy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do misky so sitkom nalejeme studenú vodu. Po dvoch minútach, keď je mrkva povarená, ju so sitkom vytiahneme a vysypeme do studenej vody. Tam ju necháme chvíľu chladiť. Medzitým si dáme variť ďalšiu mrkvu. Mrkvu z vody po chvíli vyberieme a necháme trocha osušiť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mrkvu začneme ukladať na prvé sito v sušičke. Môžeme ho uložiť aj neosušenú, no v takom prípade treba hneď, keď je naukladané prvé sito, spustiť sušenie a nedávať na sušičku vrch, aby sa voda mohla odpariť do vzduchu. Až potom pokračujeme v ukladaní na ďalšie sitá. Teplotu nastavíme na 55 stupňov.

 

 

 

 

 

 

 

Po pár hodinách skontrolujeme, či sa už mrkva začala sušiť. Na dolnom site by mala byť zväčša usušená a na hornom skoro ako čerstvá. Sitá vymeníme v opačnom poradí, teda horné dáme dolu, druhé zhora dáme ako druhé zdola… dolné dáme úplne navrch. V našom prípade sme mali len 3 sitá, vymenilo sa horné a dolné. Takto sušíme ešte asi pol dňa. Potom sitá znova vymeníme, dolu dáme tie, ktoré boli doteraz v strede, tie sú usušené najmenej. Vyššie dávame podľa toho, ako je na ktorom site usušená. Najvyššie dáme najsuchšiu. Niektoré sušičky odporúčajú minimálny počet sít pre optimálne prúdenie vzduchu a sušenie, pri tomto konkrétnom type je to 5. V takomto prípade uložíme zeleninu na dolné sitá a doložíme do optimálneho počtu prázdnymi sitami. Pri výmene sít meníme len tie kde je zelenina. Prázdne zostávajú stále navrchu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Necháme úplne vysušiť. Keď je mrkva celkom suchá, vytiahneme ju zo sušičky, necháme trocha vychladiť a uskladníme. Na uskladnenie môžme použiť zaváraninové poháre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto je 1,5 kg sušenej mrkvy. Zmestí sa do 3/4 malého zaváraninového pohára.


Share with your friends...